‘Weet je het nou wel zeker?’ en ‘Wat als het niet lukt?’, of: ‘Kan je dat wel..?’

Allerlei vragen die mensen aan me stelden toen ik besloot mijn eigen bedrijf op te starten. En om eerlijk te zijn, die vragen lieten me niet koud. Sterker nog, ik ging steeds meer aan mezelf twijfelen.

tekenen diploma landstede

De opleiding tot applicatieontwikkelaar vond ik niet echt leuk. Ik was altijd bezig met designen in plaats van programmeren. Vaak zat ik dan ook afgeleid in de klas, druk bezig met het ontwikkelen van mijn ontwerpen. Uiteindelijk heb ik het papiertje binnengesleept, maar ik heb weinig plezier aan de opleiding beleefd.

Mede door de vragen die gesteld werden en de minder leuke schooltijd, werd ik aan het denken gezet. Nu was er één ding in de opleiding waar ik wel heel dankbaar voor ben. Ik heb er twee goede vrienden aan overgehouden, die zich allebei gespecialiseerd hebben in een ander vakgebied. De een is videograaf geworden en de ander is een hele goede programmeur.

Ik ging bij mezelf na: Wie ben ik en wat wil ik? En eigenlijk kwam het erop neer dat het mijn droom was om deze specialisaties met elkaar te combineren. Ik voelde dat ik de stap moest nemen. Vlak na deze beslissing stond ik dan, met enige spanning, bij de kamer van koophandel.Kvk

Naast het werken in mijn eigen bedrijf ging ik mee in de bouw. Zo was ik in ieder geval zeker van een stabiel inkomen (Je leest hier meer over in het volgende blog!). Uiteindelijk was het mijn opdrachtgever die mij een duwtje in de goede richting gaf: ‘Zou je niet fulltime voor je eigen bedrijf gaan werken?’

Dit moment liet me beseffen dat ik helemaal niet meer bezig was met doen wat ik leuk vind. Ik was bezig met koude acquisitie om mijn klanten binnen te slepen. Met koude acquisitie bedoel ik dat ik erg mijn best moest doen om projecten bij ondernemers te ‘regelen’. Ik ging langs en belde ze op, het kostte me erg veel tijd en energie. Energie die ik eigenlijk niet meer zoveel had naast het werken in de bouw. Daarnaast ben ik niet zo’n verkoper om eerlijk te zijn. Ik voelde me snel opdringerig en ik voelde me totaal niet op mijn gemak.

Daarop besloot ik om het anders te gaan doen. Ik laat mensen mijn verhaal lezen, geef ze inzicht in de dingen die ik doe en blijf daarbij mezelf. Voor alle website klussen werk ik nu bijvoorbeeld samen met die vriend van mijn opleiding: een hele goede programmeur. Zo kan ik me vooral bezighouden met het ontwerp van de websites. Inmiddels werk ik ook samen met een andere designer, zodat we onze ideeën kunnen optimaliseren. Ook de videograaf wordt ingezet voor filmklussen, die we dan vaak weer in de websites monteren. Als laatste hebben we een copywriter in dienst, om alle teksten te (her)schrijven, maar zij denkt ook na over het psychologische aspect. Ze houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met indelingen of kleurbetekenissen. Zo kunnen we het beste van alle werelden combineren.

Met andere woorden: Ik laat zien wat ik doe en hoe ik dat doe. Het grappige is dat ik daardoor juist meer klanten binnenkrijg dan eerder toen ik zo mijn best deed. Dit had ik totaal niet verwacht, maar het voelt heel goed. Ik ben weer helemaal enthousiast over de ideeën van de ondernemers en ik heb veel plezier in het werk wat ik nu doe!

Tot volgende week!